Планування і Проектування Меблів для Кухні на Замовлення

При виборі нової кухні або при перестановці предметів інтер'єру – першочергово необхідно спроектувати місця для розміщення меблів для кухні. Знаючи базисні принципи проектування, ви зможете зробити надзвичайно ефективну кухню, яка буде повністю відповідати вашим власним потребам, і дозволятиме досягнути зручності та комфорту під час готування їжі.



Робочі зони кухонного приміщення
Неважливо чи кухня має зонування. В даному випадку, це так званий кухонний “робочий трикутник”. Він складається з порядку робочого процесу з місця зберігання, до мийки і готування.
Територія зберігання:
  • холодильник;
  • шафки для зберігання круп, спецій і кухонного начиння;
  • підлогові тумби для зберігання кухонних приладів і столових пристроїв.
Зона мийки:
  • мийка;
  • раковина;
  • посудні полиці.
Зона готування:
  • мікрохвильовка;
  • варильна плита;
  • духовка.
Поради щодо зонування
Будь-яка з цих трьох зон в інтер'єрі кухні є вершинами трикутника. Основний принцип робочого трикутника в кухні полягає в тому, щоб його вершини знаходилися в розумних межах один від одного.
Відстань між робочими зонами обов'язково має бути в межах 60-300 см. В даному випадку ви, з однієї сторони – не будете готовити їжу в тісноті, з іншої – не будете бігти по кімнаті зайві метри. Оптимальною відстанню між вершинами трикутника розраховується орієнтовно 100-200 см.
В зоні готування намагайтеся розташувати плиту і духовку в розумних межах від обіднього столу і раковини. Не розміщуйте газову плиту проти вікна – протяг може задути вогонь. Раковина відповідно має перебувати неподалік від холодильника і ще ближче – до плити (але не впритул). Зокрема, при оптимальному варіанті мийка має бути в центрі, в центрі робочого кухонного трикутника. Від мийки на відстані 120-220 см. відповідно розміщуватиметься зона зберігання, а з іншої сторони (трішки ближче – 100-120 см.) – плита. Так зручніше зливати гарячу воду, до того ж, на плиту не потраплятимуть бризки.
На відрізку від холодильника до мийки можна розмістити стільницю для первинного очищення продуктів, а між мийкою і плитою – маленький стіл для кінцевої обробки. У зоні зберігання бажано, щоб вистачило площі, як у холодильнику, так і в шафах для бакалії.
Варіанти планування кухні
1. Лінійне планування
При такому розташуванні кухонні меблі, побутова техніка, тощо, розміщують лінійно уздовж стінки. Зазвичай ця лінія йде в такій послідовності: “холодильник” – “стіл для підготовчої обробки/чистки” – “мийка” – “стіл для кінцевої обробки продуктів” – “плита” – “невеликий стіл”. Планування в лінію підходить для тісних і довгих кухонь з обмеженою площею.



2. Кутовий тип (“Г-подібне” розміщення)
Кутове планування чудове для більшості нормальних чотирикутних не тісний кухонь. Також таке планування використовується в малих прямокутних або квадратних кухоньках. Можна зону мийки розташувати в кутку, по одну сторону, а біля неї, на невеликій відстані, розташувати варильну плиту, а по іншу (на трішки більшій відстані) – зону зберігання. Шафки для бакалії та інших дрібниць можна зробити поблизу з плитою під обробною стільницею, а посуд комфортно зберігати над раковиною.


3. “П-подібна” проектування
Планувати розміщення меблів для кухні буквою “П” найкраще в просторих прямокутних або квадратних кухнях. У такому випадку біля кожної стіни буде своя зона – для вас це буде комфортно і все буде “під рукою”. Наприклад, уздовж паралелі праворуч і ліворуч можна розмістити кухонні зони зберігання і готування, а по центру – по третій – раковину. Рекомендується, щоб загальна довжина стіни в центрі була в межах 250-400 см.. Якщо прохід буде менше 280 см., то тоді розумніше використовувати лінійний варіант планування або “Г-подібний”.



4. Паралельні пласти
Такий варіант проектування похожий на розстановку буквою “П” і вживається для прохідних розлогих кухонь. Наприклад, якщо ваше кухонне приміщення має два виходи (у іншу кімнату або на балкон), то з однієї сторони кімнати можна розташувати мийку і варильну плиту, а з протилежної – зону зберігання. При цьому ширина кухонного проходу відповідно має мати від 120 см. до 280 см.



5. Кухня з островом
Планування із утворенням острова – це сучасне проектування, яке використовується у великих апартаментах, де площа кухні перевершує 21-22 “квадратів”. Приміщення обов'язково повинно бути величезним, але не високим. У центрі буде розміщуватися одна з робочих зон, яку ви бажаєте виділити. Як варіант – можна винести в центр кухні плиту або мийку з обробною зоною, а інші зони розташувати уздовж будь-якої стіни.


6. Кругове планування
Кругове планування підходить для довгих і дуже просторих кухонь. Розміщення зон робочого трикутника йде начебто по колу. На даний момент в магазинах меблів популярні сучасні напівкруглі гарнітури, які можна використовувати в круговому плануванні. Наприклад, уздовж однієї стіни можна розмістити холодильник і шафки для зберігання, а в опуклому (або увігнутому) фасаді – розташувати зони мийки та готування.




Головне при проектуванні і виборі варіанту планування кухні – проаналізувати свій устрій життя і, залежно від цього, визначити перелік її необхідних функцій. Ну і звісно площу самого приміщення. Якщо вам важко визначитися з плануванням своєї кухні, то дизайнери магазину меблів “New Аrt” допоможуть вам. Компанія виготовляє меблі для кухні на замовлення, тому скориставшись її послугами ви матимете можливість отримати ексклюзивний і чудовий варіант меблів, які будуть втілювати ваші фантазії, ідеально підійдуть для вашої кухні та даруватимуть затишок і комфорт під час готування і споживання їжі.

Немає коментарів:

Дописати коментар